55555

Saffransskorpor med choklad och lavendel passar bra till jul. En ljuvlig doft av lavendel sprider sig i köket när skorporna gräddas i ugnen. Lavendel finns att köpa i tebutiker eller i hälsokostbutiker.

För 60-70 skorpor:

Ingredienser

150 g sötmandel
4 ägg, stora
2,5 dl strösocker
1 paket saffran, (1/2 g)
8,5 dl vetemjöl, + 1 msk (510 g)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
100 g chokladpellets, mörka

Pensling:

ägg

Garnering:

2-3 msk lavendel, torkad

20 minuter + 1 timme i ugn

Saffransskorpor med choklad och lavendel – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Grovhacka mandeln. Vispa ägg, socker och saffran vitt och pösigt.
  2. Blanda 8 1/2 dl mjöl, mandel, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt och rör ner i äggsmeten. Blanda chokladen med 1 msk mjöl och vänd ner i smeten.
  3. Rulla degen till stänger, ca 2 1/2 cm i tjocklek och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla stängerna med uppvispat ägg och strö över lavendel. Tryck till dem något.
  4. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Ta ut och låt svalna något.
  5. Sänk ugnsvärmen till 100°. Skär längderna i sneda skorpor, ca 2 cm tjocka medan de fortfarande är varma. Lägg tillbaka skorporna på plåten, sära lite på dem och låt torka mitt i ugnen, 40 min–1 timme.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kex och skorpor