Saffranssås

Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g lax - skinn- och benfri
  • 385 g kräftstjärtar i lag - 1 burk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 0,5 dl dill - hackad
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 1 msk smör

Potatismos med rostad schalottenlök

  • 1 kg potatis - mjölig
  • 1 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald

Saffranssås

  • 0,25 g saffran - 1/2 paket
  • 1,25 dl vitt vin - torrt
  • 0,25 dl vatten
  • 0,75 fiskbuljongtärning
  • 1 dl crème fraiche

Tillbehör

  • 1 röd paprika
  • 200 g sockerärter

Gör så här

  1. Skär lax och avrunna kräftstjärtar i små tärningar. Blanda med salt, peppar, dill och gräslök. Ställ åt sidan.

  2. Potatismos: Skala och koka potatisen. Skala och hacka schalotten- löken fint och fräs den i smöret och låt den bli lite lätt brynt. Tillsätt mjölken och låt den bli varm. Häll av vattnet på potatisen, låt den ånga av. Stöt sönder potatisen och späd med den varma mjölken med löken. Smaka av med salt och peppar.

  3. Sås: Stöt saffranet fint och blanda med vin, vatten och buljong- tärning. Låt koka ihop tills ca 1 dl återstår. Vispa ner crème fraiche och koka någon minut. Ställ åt sidan.

  4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Skär paprikan i bitar. Koka sockerärterna och paprikan ca 1 minut. Häll av vattnet.

  5. Forma 4 "puckar" av lax- och kräftröran med händerna. Stek dem 1-2 minuter på var sida i smör. Värm under tiden sås och mos. Lägg upp på varma tallrikar och dekorera med sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!