Saffransrulltårta med björnbär och färskost

Recept på en riktigt god saffransrulltårta med björnbär och färskost. Rulltårtan är förstås god även med annan sylt i fyllningen.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 1 msk konjak
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Björnbärssylt

  • 200 g björnbär
  • 1 dl syltsocker

Fyllning

  • 200 g naturell färskost

Gör så här

  1. Sylt: Lägg björnbären i en kastrull och sjud på svag värme tills de börjar mosas. Rör i sockret och låt sylten koka ca 5 min. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 250°. Blanda saffran och ­konjak och rör tills saffranet lösts upp. Vispa ägg och socker pösigt.

  3. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggpöset tillsammans med saffranskonjaken. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen 6–8 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som den gräddats på. Lägg en handduk över kakan och låt den kallna.

  5. Vispa färskosten smidig med elvisp. Bred den på kakan och bred sylten över. Rulla ihop kakan och lägg den med skarven nedåt i kylen fram till servering. Servera rulltårtan i skivor, eventuellt med extra björnbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!