Recept på saffransrisotto. Risotto har sitt ursprung i Italien, men den här är smaksatt med saffran och passar perfekt till vår svenska jul med skinka, köttbullar och revbensspjäll.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gul lök
1 msk olivolja
3 dl avorioris
1 dl torrt vitt vin
0,5 g saffran 1 paket
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl parmesan riven färsk
1 krm svartpeppar

Saffransrisotto – gör så här:

  1. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja.
  2. Tillsätt riset och rör om och låt det fräsa ett par minuter.
  3. Blanda vin och saffran. Häll på det och låt koka in.
  4. Tillsätt buljongen lite i taget. Rör hela tiden.
  5. Låt risotton koka på medelvärme ca 20 minuter under ständig omrörning. Risotton ska var krämig och får inte bli för torr.Tillsätt i så fall mer buljong.
  6. Tillsätt parmesan och servera genast. Den är godast nygjord men man kan värma den försiktigt i mikrovågsugn.