Saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter

44444

Recept på saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter. Med kryddiga smaker och vackra färger påminner den här rätten om marockansk mat. Saffran doftar ljuvligt av jul.

För 8 personer

Ingredienser

3 dl basmatiris
1 butternutpumpa, (ca 800 g)
5 msk olivolja
2 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 gul lök
1 paket saffran, (1/2 g)
6 dl vatten
0,5 blomkålshuvud, litet (ca 300 g)
1 dl tranbär, torkade
1 dl hasselnötter, rostade
2 msk sherryvinäger

30 minuter + 40 minuter i ugn

Saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera pumpan och ta bort kärnorna. Skär köttet i grova bitar.
  2. Lägg pumpan på en plåt. Ringla över 3 msk olja och krydda med 1 tsk salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 40 min, tills pumpan har fin färg och är mjuk.
  3. Skölj riset. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken i 2 msk olja tills den blir blank. Tillsätt ris, saffran och 1 tsk salt och rör runt. Tillsätt vattnet och koka upp. Sjud under lock tills allt vatten har kokat in.
  5. Hyvla blomkålen. Lägg upp riset på ett fat. Lägg på pumpa och blomkål. Strö över tranbär och hasselnötter. Ringla över vinägern och servera.
Fler recept med: Jul, Övrigt, Ris och gryn