Saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter

Recept på saffransris med rostad butternut, råhyvlad blomkål och hasselnötter. Med kryddiga smaker och vackra färger påminner den här rätten om marockansk mat. Saffran doftar ljuvligt av jul.
Sophie Berlin

Ingredienser

  • 3 dl basmatiris
  • 1 butternutpumpa - (ca 800 g)
  • 5 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 gul lök
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 6 dl vatten
  • 0,5 blomkålshuvud - litet (ca 300 g)
  • 1 dl tranbär - torkade
  • 1 dl hasselnötter - rostade
  • 2 msk sherryvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera pumpan och ta bort kärnorna. Skär köttet i grova bitar.

  2. Lägg pumpan på en plåt. Ringla över 3 msk olja och krydda med 1 tsk salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 40 min, tills pumpan har fin färg och är mjuk.

  3. Skölj riset. Skala och finhacka löken.

  4. Fräs löken i 2 msk olja tills den blir blank. Tillsätt ris, saffran och 1 tsk salt och rör runt. Tillsätt vattnet och koka upp. Sjud under lock tills allt vatten har kokat in.

  5. Hyvla blomkålen. Lägg upp riset på ett fat. Lägg på pumpa och blomkål. Strö över tranbär och hasselnötter. Ringla över vinägern och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!