Saffranspudding med mandeltäcke – gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Ställ en liten långpanna till hälften fylld med vatten mitt i ugnen.
- Skär aprikoserna i strimlor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet. Sjud dem ca 5 minuter (koktiden beror på hur mjuk frukten är; är den torr bör den ligga i blöt i någon timme innan den kokas).
- Tillsätt sockret och sjud ett par minuter till. Låt kompotten svalna ordentligt.
- Skär jordgubbarna i klyftor och blanda dem med aprikos- kompotten.
- Rosta mandeln till formarna i torr stekpanna. Låt den kallna helt.
Smörj formarna noga med smöret och ”mjöla” dem med mandel- hacket. - Blanda saffran, vatten, limeskal och vanilj i en kopp.
- Vispa eller rör kraftigt ihop ägg, färskost, grädde och socker till en slät massa.
- Tillsätt saffransblandningen. Vispa tills allt är väl blandat. Fördela smeten i formarna.
- Ställ dem i långpannan med vatten och grädda 35-40 minuter.
- Låt formarna svalna innan de stjälps upp. Det går lätt om man först för runt en tunn kniv mellan formens kant och puddingen.
- Servera tillsammans med kompotten garnerad med lite limeskal och chokladsticks.