00000

Testa att baka ut saffransbrödet till långa pinnar och bjud dem på glöggkalaset.

För 30 st

Ingredienser

50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
1 g saffran 2 påsar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl

Fyllning

50 g smör rumsvarmt
0,5 dl strösocker
2 tsk kanel mald

Saffranspinnar – gör så här:

  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet
    över jästen. Rör om så att den löser sig.
  3. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
    Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
  4. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  5. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Platta ut degen med händerna
    till ca 40×35 cm.
  6. Bred ut 50 g smör och strö över socker och kanel. Vik degen
    dubbel på mitten. Skär degen i 30 smala remsor. Vrid dem några
    varv och lägg på bakplåtspapper på plåtar.
  7. Grädda i övre delen av ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på
    galler.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest, Jul, Övrigt