Saffranspavlova med punschkräm och hjortronsylt

Frasig och seg maräng fylld med punschkräm och hjortron - en lätt och luftig dessert efter julkalaset! Saffranspavlovan kan förberedas och gräddas dagen före. Men fyll dem precis före servering, så håller de sig frasiga.
Cecilia Hansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Punschkräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g färskost - naturell
  • 1 msk punsch
  • 2 tsk florsocker

Topping

  • hjortronsylt
  • pistaschnötter - hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla saffranet med 1 tsk av sockret. Vispa äggvitorna på medelfart tills det skummar. Häll försiktigt i socker och saffran, lite i taget, under vispning. Tillsätt ättikan. Vispa till en fast och glansig marängsmet på högsta fart på slutet. Vänd ner majsstärkelsen.

  2. Fyll en spritspåse med önskad tyll med marängsmeten och spritsa små korgar, ca 6 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Lämna mellanrum mellan korgarna, de sväller när de gräddas.

  3. Grädda längst ner i ugnen ca 15 min. Stäng av värmen och och låt stå i eftervärmen 2–3 timmar. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då försvinner värmen.

  4. Kräm: Vispa grädde, färskost, punsch och florsocker till en fluffig kräm. Fyll marängerna med krämen. Toppa med hjortronsylt och pistaschnötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!