Saffransmazariner

Saftiga mazariner med härligt mycket saffranssmak och ganska grovhackad mandel. Lingonkvistar är fin dekoration, men ta bort dem när det är dags att äta.
Malin Landquist
Recept på saffransmazarin - perfekt i juletider
Recept på saffransmazarin - perfekt i juletider Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 - 2 msk vatten

Fyllning

  • 200 g sötmandel
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 pkt saffran - (à 1/2 g)
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 2 ägg
  • 1 äggvita

Garnering

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 - 1.5 msk apelsin - pressad
  • 4 kumquats
  • lingonris
  • silverkulor

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Blanda ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i aluminiumfolieformar. Låt formarna vila i kylen ca 30 min. 2.Sätt ugnen på 175°. Mixa mandeln i en matberedare. Tillsätt smör, socker, saffran och apelsinskal. Rör i äggen och äggvitan, ett i taget, och mixa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna ställda på en plåt.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills fyllningen har stannat. Låt kallna på galler.

  3. Rör ihop florsocker och apelsinsaft till glasyr. Lägg en liten klick på varje kaka. Garnera med skivor av kumquats, lingonris och silverkulor. Mazarinerna går utmärkt att frysa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!