Saffranskola

Saffranskola är en perfekt liten present att packa ner i en påse och ge bort i adventstider.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl glykos
  • 0,5 tsk ättiksprit - (12 %)
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Koka upp på svag värme tills sockret lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Öka värmen något och låt koka till 125°.

  2. Häll blandningen i en liten smord form, ca 10 x 15 cm. Låt kallna och stelna.

  3. Skär kolan i rutor med en smord kniv. Linda in i bakplåtspapper.

  4. Kökstipset! Om du saknar hushållstermometer är kulprovet räddaren i nöden. Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Om massan går att bryta sönder, men är lite seg är den lagom för hård kola. Om smeten genast stelnar och går att bryta är den knäckigt klar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!