Saffranskaka med toscatäcke

En härlig kaka som ingen kan motstå. Smöret gör den saftig, och kakan håller fint flera dagar.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2 tsk bakpulver

Toscatäcke

  • 0,75 dl pekannötter
  • 0,75 dl pistaschnötter
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.

  2. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk.

  3. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°.

  4. Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.

  5. Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.

Recept av Cecilia Hansson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!