Saffransgravad lax

Den saffransdoftande gravlaxen serveras med krämig vitlökssås. Frys in laxen i 3 dygn före eller efter gravningen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - som varit fryst 3 dygn
  • 1 msk fänkålsfrön - hela
  • 2 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 1 krm vitpeppar - krossad
  • 1 påse saffran - (0,5 g)
  • 1 - 2 msk konjak
  • 2 dillkvistar

Dill- och vitlökssås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk dill - finhackad
  • 1 - 2 tsk honung - flytande
  • 1 tsk fänkålsfrön - malda
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Ta bort benen från laxfilén och lägg den på ett fat. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda salt, socker och kryddor. Rör ut saffran i konjaken.

  2. Gnid in laxen med kryddblandningen på köttsidan och lite på skinnsidan. Droppa över saffransblandningen. Strö över dillen och lägg på plastfolie eller lägg laxen i en plastpåse. Lägg laxen i kylen ca 1 dygn.

  3. Vänd laxen och grava den ytterligare 1 dygn. Skär bort skinnet och skär laxbiten på längden. Skär den i tunna skivor.

  4. Sås: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!