Saffranscheesecake på chokladbotten

Recept på len och krämig cheesecake med härlig julsmak. Saffranscheesecake är en uppskattad efterrätt till jul.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 0,75 krm saffran
  • 1 msk apelsinlikör - , t ex Grand Marnier eller Cointreau
  • 1 msk vatten
  • 2 gelatinblad
  • 10 digestivekex
  • 100 g mörk choklad - (70%)
  • 50 g smör
  • 400 g naturell färskost
  • 250 g kesella (10%)
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • 10 kumquats
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 granatäpple

Gör så här

  1. Blanda saffranet med likör och vatten.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.

  3. Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm med bakplåtspapper. Smula sönder digestivekexen. Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck fast blandningen i bottnen på formen och ställ i kylen.

  4. Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden. Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostsmeten. Blanda väl. Bred ut den över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.

  5. Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 minuter. Låt kallna.

  6. Halvera granatäpplet. Peta ut kärnorna. Garnera kakan med kumquats och granatäppelkärnor.

SE ÄVEN:

Saffransbiscotti - baka julens godaste saffransskorpor

Bästa receptet på mandelmusslor

Godaste julgodiset med choklad som går snabbt att göra

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!