00000

Saffransbullar eller lussekatter hör julen till. Här bjuder vi på ett enkelt grundrecept för saftiga och mjuka saffransbullar.

För 70 lussebullar

Ingredienser

Saffransbullar grundrecept

300 g smör
1 l mjölk
100 g jäst
2,5 dl strösocker
2 ägg
3 påsar saffran
3 l vetemjöl

Saffransbullar – gör så här:

  1. Smält smöret, häll i mjölken och låt den bli ljummen.
  2. Rör ner jästen och tillsätt socker och ägg, stöt saffranet med sockerbiten och blanda i.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda degen noggrant eller kör i hushållsassistent. Täck över degen och låt den jäsa i 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen och forma till enkla eller dubbla saffransbullar.
  5. Låt bullarna jäsa under en lätt fuktad och varm handduk, cirka 30 minuter. Pensla med ägg, och garnera med pärlsocker och russin.
  6. Grädda bullarna cirka 5 minuter. Låt svalna under bakduk.

 

Fler recept med: Jul, Kakor och bullar, Svenskt