De glöggindränkta russinen ger bullarna en kryddig smak.

För 1 40 saffransbullar

Ingredienser

Saffransbullar med mandelmassa

2 paket saffran
1 1/2 dl strösocker
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning

2 dl russin
1/2 dl glögg
200 g mandelmassa
50 g smör

Pensling

ägg

40 min+1 timme i jäsning+10 min i ugn

Saffransbullar med russin och mandelmassa – gör så här:

  1. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37°.
  2. Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop tilll en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.
  3. Fyllning: Blanda russin och glögg och låt stå ca 30 min. Riv mandelmassan och blanda med smöret. Låt russinen rinna av och blanda med mandelmassan.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i ca 40 bitar. Forma bitarna till släta bullar. Lägg bullarna i pappersformar ställda på en plåt. Gör en liten grop i varje bulle med mjölat finger. Fördela fyllningen. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Fler recept med: Jul, Kakor och bullar, Övrigt