44444

De här saftiga och lyxiga saffransbullarna med mandelmassa gör vår matredaktör Cecilia Lundin varje år. "I min familj tycker ingen om russin, så vi tar mandelmassa i lussebullarna i stället. Det är så mycket godare."

För 40 bullar

Ingredienser

Saffransbullar recept

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran, (à 0,5 g)
14 dl vetemjöl, -15 dl (840-900 g)

Fyllning:

1 apelsin
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt

Pensling:

1 ägg

Garnering:

1 påse mandelspån, (50 g)

Saffransbullar med mandelmassa – gör så här:

  1. Stöt saffranet med lite av sockret. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till  37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, saffran, resten av sockret, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  4. Fyllning: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv mandelmassan och blanda med apelsinskal och smör.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 30 x 40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
  6. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt bullarna svalna på galler.

7 tips för saftigare och godare bullar (och det är INTE kesella!)

För att få de extra luftiga och saftiga finns flera bra knep. Här är sju av dem!

Mer saffranssmak

Saffran är världens dyraste krydda. Här är två tips för att få ut det mesta av smaken:

  • Stöt alltid saffranet i mortel till ett fint pulver med lite socker.
  • Det sockerstötta saffranet kan även blandas med sprit – vodka, konjak eller rom – och användas som en saffransessens, färdig att tillsätta i bakning eller desserter.

SE ÄVEN:  Saftigare lussebullar – med kesella! 

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar