Saffransbröd bakat i lerkrukor

Låt lerkrukorna dra i kallt vatten innan du smörjer dem med olja. Då fastnar inte bröden i krukorna när de gräddas.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 påse saffran - (1/2 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 14 dl vetemjöl - (840 g)

pensling

  • 2 msk rapsolja

garnering

  • 1 msk flingsalt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och pressad vitlök. Tillsätt vattnet och värm till fingervarmt, 37°.

  2. Smula jästen i en bunke och strö över salt och socker. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Arbeta i mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig och kladdfri deg.

  3. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  4. Dela degen i 20 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem i smorda små lerkrukor och låt jäsa ytterligare ca 20 min.

  5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med olja och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!