Blinier är en god förrätt till fest och nyår. Servera blinierna så nystekta det bara går, helst direkt ur pannan.

För 6 person(er)

Ingredienser

Blinier

25 g jäst
1 dl vatten ljummet
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
2,5 dl bovetemjöl
1,33 dl vetemjöl
50 g smör
2 dl mjölk
2 msk smör till stekning

Löjromsröra

200 g löj-, sik- eller ishavsrom
1 liten lök, gärna silverlök finhackad
1 krm stött kryddpeppar
1 krm grovmald vitpeppar
2 krm balsamvinäger eller citron
2 dl smetana eller crème fraîche

Garnering

gräslök

Ryska blinier med löjrom – gör så här:

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, ägg, grädde, salt, bovetemjöl, vetemjöl och rör till en slät smet.
    Låt jäsa 3-4 timmar.
  2. Löjromsröra: Blanda lite slarvigt ihop löjrom, finhackad lök, kryddpeppar, vitpeppar och balsamvinäger med smetana eller crème fraiche; rör inte för mycket för då blir den tunn.
  3. Hetta upp smör och mjölk i en stekpanna. Häll det i smeten och vispa kraftigt. Hetta upp lite smör och stek en blini åt gången, av knappt 1 dl smet. Garnera med lite gräslök. Servera direkt.

Receptet kommer från Maj-Britts mor Cessi i Helsingfors.

Fler recept med: Fest, Förrätter, Övrigt