00000

Den rubinröda rödbetssoppan blir extra vacker och god då den kokas på färska nyskördade rödbetor. Denna läskande soppa har en härlig, lätt syrlig brytning av god vinäger och citronsmaksatt crème fraiche. Den mixas helt slät med hårdkokta äggulor, både för smaken och konsistensen, och garneras med hackad gurka, äggvita och kryddgrönt. Soppan serveras väl kyld på isbädd. Prova också att bjuda nykokt het färskpotatis till, beströdd med hackad färsk dill. Soppan som ska serveras väl kyld kan stå färdig i svalen under natten. Servera gärna på isbädd. Garnera soppan omedelbart före serveringen.

För 4 personer

Ingredienser

600 g rödbetor
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
1,5 msk rödvinsvinäger
4 äggulor, hårdkokta
1 tsk salt
1 krm peppar

Garnering

4 äggvitor, hårdkokta
2 västeråsgurkor
4 msk lätt crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
2 msk salladslök, finhackad
1 msk örter, dill, basilika m m, finhackade
1 dl crème fraiche

Rysk kall rödbetssoppa – Svekoljnik

 

1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten och buljongtärningar. Tillsätt vinägern. Koka tills rödbetorna är helt mjuka, ca 30 min. Finfördela soppan i mixer tillsammans med äggulorna. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
2. Skär äggvitorna och gurkan i små tärningar. Rör crème fraiche med citronsaft.
3. Garnera soppan med äggvitor, gurka, salladslök och örter. Ringla eventuellt över crème fraiche.

Fler recept med: Övrigt, Soppa