4.54.54.54.54.5

Russinkaka med rom är en saftig och tät kaka med mycket smak.

För 20 skivor:

Ingredienser

2,25 dl strösocker
250 g smör, rumsvarmt
4 ägg
1 + 1 dl rom, mörk
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

300 g russin
150 g aprikoser, torkade
150 g tranbär, torkade
1,75 dl vetemjöl

40 minuter + 2 timmar i ugnen + 1 dygn i rumstemperatur

Russinkaka med rom – gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 150°.  Fyllning: Grovhacka ­aprikoserna. Blanda russin, aprikoser och tranbär med mjölet.
  2. Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig vispning, gärna med ­elvisp. Blanda ner 1 dl rom. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör till sist ner fyllningen i smeten.
  3. Klicka ut smeten i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Täck med aluminiumfolie mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg. Den får gärna vara fuktig i mitten när den tas ut.
  5. Nagga kakan med en gaffel och skeda över 1 dl rom. Täck formen med plastfolie och låt kakan stå och mogna ett dygn i rumstemperatur.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar