Grillad och rubbad flankstek i Järvsö-taco

Flankstek är en styckningsdetalj som är mycket lätt att lyckas med och relativt billig. Här grillad och rubbad i en god "Järvsö-taco".
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g flankstek

Rub, ca 1 1/2 dl

  • 1 msk svartpeppar - hel
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk lökpulver
  • 1 msk spiskummin - mald
  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 1 msk salt

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 1 knippe rädisor
  • 1 rödlök
  • 0,5 msk kummin - hel

Pepparrotsyoghurt

  • 1 dl yoghurt - turkisk
  • 1 msk pepparrot - riven
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • tunnbröd - mjuka

Gör så här

  1. Rub: Stöt pepparn i en mortel. Blanda den med övriga ingredienser. Gnid in 2 msk rub i köttet och låt stå i kylen 5–6 timmar.

  2. Rubbad flankstek i Järvsö-tacoHalvera gurkan på längden och gröp ut kärnorna. Skär gurkan i skivor, lite på snedden. Ansa och skiva rädisorna. Skala och skiva löken. Stöt kumminen. Blanda grönsaker och kummin.

  3. Pepparrotsyoghurt: Blanda yoghurt och pepparrot. Krydda med salt.

  4. Grilla flanksteken ca 10 min på varje sida. Låt den vila ca 5 min.

  5. Skär köttet i tunna skivor lite på snedden tvärs över fibrerna. Fyll mjuka tunnbröd med gurksallad, toppa med kött och pepparrotsyoghurt. Vik ihop och ät.

Tips! Till rubbad flankstek i Järvsö-taco ska det vara ca 2 msk rub till ­köttet. Flankstek behöver kryddas lite extra. Rub som blir över kan sparas i burk och användas till annat kött på grillen.

Recept av Anna Stegs

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!