4.44.44.44.44.4

Flankstek är en styckningsdetalj som är mycket lätt att lyckas med och relativt billig. Här grillad och rubbad i en god "Järvsö-taco".

För 4 personer:

Ingredienser

600 g flankstek

Rub, ca 1 1/2 dl:

1 msk svartpeppar, hel
2 msk paprikapulver 
2 msk lökpulver
1 msk spiskummin, mald
1 msk farinsocker
2 tsk cayennepeppar
1 msk salt

Gurksallad:

1 gurka
1 knippa rädisor
1 rödlök
0,5 msk kummin, hel

Pepparrotsyoghurt:

1 dl yoghurt, turkisk
1 msk pepparrot, riven
2 krm salt

Tillbehör:

mjuka tunnbröd

30 minuter + 6 timmar i kylen

Rubbad flankstek i Järvsö-taco – gör så här:

  1. Rub: Stöt pepparn i en mortel. Blanda den med övriga ingredienser. Gnid in 2 msk rub i köttet och låt stå i kylen 5–6 timmar.
  2. Rubbad flankstek i Järvsö-tacoHalvera gurkan på längden och gröp ut kärnorna. Skär gurkan i skivor, lite på snedden. Ansa och skiva rädisorna. Skala och skiva löken. Stöt kumminen. Blanda grönsaker och kummin.
  3. Pepparrotsyoghurt: Blanda yoghurt och pepparrot. Krydda med salt.
  4. Grilla flanksteken ca 10 min på varje sida. Låt den vila ca 5 min.
  5. Skär köttet i tunna skivor lite på snedden tvärs över fibrerna. Fyll mjuka tunnbröd med gurksallad, toppa med kött och pepparrotsyoghurt. Vik ihop och ät.

Tips! Till rubbad flankstek i Järvsö-taco ska det vara ca 2 msk rub till ­köttet. Flankstek behöver kryddas lite extra. Rub som blir över kan sparas i burk och användas till annat kött på grillen.

Recept av Anna Stegs

Grilla gott med Grillboken

Bli experten vid grillen – köp vår populära grill-bok till extrapris för dig som är prenumerant.

grillboken