Roy Fares vanilj- och rabarberdessert

Lagen från rabarbern kan blandas med lime- eller citronsaft och is och serveras som en läskande lemonad.

40 min + 10 min i ugnen + 1 1/2 timme i frysen

Roy Fares vanilj- och rabarberdessert

 

1. Ansa och skär rabarberstjälken i avlånga, snedskurna bitar. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av det gula skalet med en potatisskalare och pressa ut saften. Blanda vaniljfrön, citronskal och saft, socker och vatten i en kastrull. Koka upp lagen och häll den kokande över rabarbern. Lägg på ett lock och låt stå tills rabarbern mjuknat, ca 5 min.

2. Vaniljmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Klyv vaniljstången, skrapa ut fröna. Blanda vaniljfrön, mjölk, 3⁄4 dl grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp. Häll blandningen över äggulorna under omrörning. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt kallna. Vispa 1 1⁄2 dl grädde till fast skum och vänd ner i krämen.

3. Kräm: Blanda 1 1⁄2 msk vatten och majsstärkelse. Ansa och skär rabarber och jordgubbar i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt socker, 2 msk vatten och citronsaft. Koka upp och ställ åt sidan ca 5 min. Mixa slätt med mixerstav. Koka upp igen och rör i majsstärkelseblandningen. Låt koka ca 1 minut. Blanda i kardemumma och låt krämen kallna.

4. Vaniljcrumble: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till en smulig deg. Fördela smulet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, rör om en gång under tiden. Låt smulorna kallna.

5. Fördela vaniljmoussen i glas och ställ i frysen ca 1 1⁄2 timme. Lägg på rabarber- och jordgubbskräm. Garnera med rabarber och lite av crumblen, servera resten till. Låt stå i kylen till servering.

Recept från