Liten rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul

Recept på rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul. Krämig och med god smak av pepparrot. Toppa med smulet vid servering, i kylen blir det mjukt.

45 minuter + 6 timmar i kyl +  5 minuter i ugn

Rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul – gör så här:

  1. Skala potatis och rotselleri och skär i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg i kastrull och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av.
  2. Lägg agar agar i 1 1/2 dl kallt vatten ca 10 min. Sjud vätskan på svag värme 10 min eller lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  3. Vispa färskost och yoghurt i en kastrull. Krydda med salt och peppar. Värm men koka inte! Vispa ner agar agar eller gelatinbladen. Vänd försiktigt ner rotfrukterna.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 18 cm i diameter, och smörj kanterna. Fördela blandningen i formen. Banka den lätt i bänken så allt fördelas jämnt. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 6 timmar.
  5. Ta ut tårtan i rumstemperatur ca 1 timme före servering.
  6. Sätt ugnen på 200° Mixa kavring och rostad lök i matberedare till ett smul. Blanda med olja och lägg på plåt med  bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen 5–7 min. Ta ut och låt svalna.
  7. Strö smulet över tårtan. Garnera med riven pepparrot och dillvippor.

Recept från