00000

Dinkel har odlats i många kulturer under tusentals år. Här har vi blandat i hela korn. En julpesto gjord på grönkål, cheddarost och mandel fullbordar salladen.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 dl dinkelkorn, hela
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 kg rotfrukter, t ex morötter, rödbetor, palsternacka, rotselleri
2 rödlökar
2 msk rapsolja
2 msk rosmarin, hackad, färsk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Grönkålspesto:

1 dl sötmandel
1 vitlöksklyfta
2 dl grönkål, sköljd och strimlad
1 dl cheddarost, grovriven
1 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Rotfruktssallad med dinkel och grönkålspesto – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka dinkelkornen mjuka i vatten med buljongtärning under lock ca 40 min. Häll av överblivet kokvatten.
  2. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär lökarna i grova klyftor. Lägg rotfrukter och lök på bakpappersklädd plåt. Blanda med olja och rosmarin. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Rör om någon gång under tiden.
  3. Mixa mandel, vitlök och grönkål. Blanda i osten och sist oljan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda rotfrukter och dinkel och smaka av med salt och peppar. Servera rotfruktssalladen tillsammans med peston.
Fler recept med: Grönsaker, Övrigt, Sallader