4.24.24.24.24.2

Recept på frasig rotfruktsrösti med stekt kassler och rårörda lingon. Röstin blir fint frasig och krispig när den görs i ugnen.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kassler
800 g potatis, fast
300 g morötter
200 g rotselleri
1 gul lök
1 påse rucola, (70 g)
smör, strösocker, salt, nymald svartpeppar

Rårörda lingon:

1 paket lingon, frysta (225 g)

30 minuter

Rotfruktsrösti med stekt kassler – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Blanda lingonen med 1/2 dl socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret smält.
  2. Skala och riv rotfrukterna grovt på rivjärn eller i matberedare. Skala, halvera och skiva löken tunt. Blanda rotfrukter, lök, 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  3. Ta upp rotfruktsrivet med händerna och forma åtta stora biffar, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på ett smort bakplåtspapper och tryck till och forma dem. Hyvla 50 g smör med osthyvel. Lägg hyvlat smör på varje hög.
  4. Stek röstin mitt i ugnen tills de är mjuka rakt igenom och fått fin färg, ca 20 min. De får gärna bli lite lätt knapriga på ytan.
  5. Skär kasslern i små tärningar. Stek den i 1/2 msk smör i en stekpanna.
  6. Ta upp röstiplättarna försiktigt med en stekspade. Servera dem med kassler, rucola och rårörda lingon.