55555

Rotfruktsgratäng med gruyèreost passar bra både till kött, fågel och fisk. När man bryner rotfrukterna och purjolöken får gratängen en extra mustig och god smak!

För 8 personer:

Ingredienser

1 kilo potatis, mjölig
400 g morötter
1 purjolök
2 msk smör
1 msk rapsolja
150 g gruyereost
4 dl crème fraiche
2 dl vatten
2 msk kalvfond, konc
2 vitlöksklyftor
1 msk timjan, hackad
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 30 minuter i ugn

Rotfruktsgratäng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Bryn potatis, ­morötter och purjolök i smör och olja ca 5 min. Riv osten.
  2. Blanda crème fraiche, vatten, fond, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och låt sjuda ca 10 min under försiktig omrörning. Blanda ner 2/3 av osten.
  3. Häll blandningen i en ugnssäker form och toppa med resterande ost. Gratinera mitt i ugnen 30–40 min. Låt gratängen svalna 10–15 min före servering.
Kökstipset! Den kan förberedas samma dag och värmas i ugnen 25–30 min på 150°.