Rostat surdegsbröd med krämig karljohan- och äppelröra och kålchips

Rostat surdegsbröd med krämig karljohan- och äppelröra och kålchips, blanda gärna karljohansvampen med t ex blek taggsvamp.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g karljohansvamp
  • 1 äpple
  • 50 g smör - + 25 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk oxfond - konc eller svampfond
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk sherry - ev
  • 2 - 4 skivor surdegsbröd
  • 0,5 dl parmesan - riven

Grönkålschips

  • 50 g grönkål
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Grönkålschips: Sätt ugnen på 150°. Skär bort den grova mittstjälken på grönkålen. Skölj och torka kålen ordentligt. Riv kålen i stora bitar. Lägg bitarna på en plåt och massera in olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om efter halva tiden och se upp så att kålen inte blir bränd. Ta plåten ur ugnen men låt chipsen ligga kvar på plåten så blir de extra krispiga.

  2. Rensa svampen och skär den i bitar, ca 2 x 2 cm.  Kärna ur och skär äpplet i bitar. Stek svampen i en torr stekpanna 2-3 min så att vätskan kokar in. Tillsätt 50 g smör samt äppelbitarna och fräs ca 10 min. Tillsätt grädde, fond, salt, peppar och eventuellt sherry. Koka upp och låt sjuda 2-3 min.

  3. Stek brödskivorna i 25 g smör så att de får fin färg.

  4. Lägg brödet på tallrikar. Toppa med svamp- och äppelröran, riven parmesan och grönkålschips.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!