Rostas med sötpotatis och vitlökssmör
Ingredienser
- 600 g rostas - i bit
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Potatis
- 4 sötpotatisar - små, (à 200 g)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
Sardellsmör
- 100 g smör - rumsvarmt
- 0,5 knippe bladpersilja
- 2 tsk sardellcréme - (Zeta)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm svartpeppar - nymald
Tillbehör
- 250 g grön sparris
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk flingsalt
Garnering
- bladpersilja
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Skala och skär sötpotatisen i skivor. Blanda den med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper.
-
Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet bredvid potatisen och stick i en köttermometer. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 56°, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min.
-
Höj ugnsvärmen till 250° och tillaga potatisen tills den fått fin färg, ca 15 min.
-
Sardellsmör: Mixa smöret med -persilja, sardellcrème och skalad vitlök med mixerstav till ett grönt smör. Krydda med peppar. Låt smöret stå i rumstemperatur tills servering.
-
Bryt av den nedre delen på sparrisen och släng bort. Stek eller grilla sparrisen runt om i olja tills den fått fin färg. Krydda med flingsalt.
-
Skär köttet i skivor. Lägg potatisen i en ugnssäker form och lägg köttet ovanpå. Klicka över ca hälften av smöret. Sätt i formen högt upp i ugnen så att smöret börjar smälta.
-
Garnera köttet med bladpersilja och servera med sötpotatis, sparris och -resterande smör.