45 minuter + 25 minuter i ugn
Rostade rotfrukter med sötpotatispuré – gör så här:
- Sätt ugnen på 200° varmluft. Skala morötterna och halvera dem på längden. Skala betorna och skär dem i klyftor eller halvor beroende på storlek.
- Lägg morötter och betor på varsina plåtar med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda med salt och peppar och rosta mitt i ugnen ca 25 min tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Det kan ta lite längre tid för betorna.
- Dressing: Mortla korianderfröna lätt. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda apelsinskal och apelsinsaft med honung och vispa i oljan.
- Puré: Skala och skär sötpotatisen i grova bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Smula i buljongtärningen. Låt koka under lock ca 15 min tills de är mjuka. Häll av buljongen. Mixa sötpotatisen slätt till-sammans med smör. Krydda med salt och peppar.
- Kanelmandlar: Stek mandlarna hastigt i olja i en het stekpanna. Pudra över kanel och tillsätt honung. Rör om och krydda med salt. Låt svalna.
- Ta rotfrukterna ur ugnen och lägg dem i en stor bunke. Häll över dressingen och blanda om.
- Bred ut sötpotatispurén på ett stort, varmt fat. Fördela rotsakerna ovanpå, strö på lite flingsalt. Toppa med mandlar och riv över den frysta feta-osten vid servering så att den inte smälter.