00000

Rostade rotfrukter med durra, tahini-dressing och lökpickles passar både på buffé och som tillbehör. Durra är ett naturligt glutenfritt gryn som finns i välsorterade matbutiker eller i hälsokostbutiken.

För 1

Ingredienser

1 kilo knippmorötter
500 g gulbetor
2 msk lönnsirap
4 msk olivolja
0,5 msk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
2 dl durrakorn
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl pumpakärnor, rostade och saltade

Silverlökpickles:

2 silverlökar, små
2 msk ättiksprit, (12 %)
4 msk strösocker
8 msk vatten

Tahinidressing:

3 msk tahini
2 dl yoghurt, turkisk
2 msk vatten
3 msk citron, pressad
0,5 tsk salt

Garnering:

gulbeta, i tunna skivor 

30 minuter + 30 minuter i ugn

Rostade rotfrukter med durra och tahini – gör så här:

  1. Pickles: Blanda ättika, socker och vatten och rör så att sockret löses upp. Skala och skiva löken tunt. Lägg löken i ättikslagen och marinera ca 30 min, gärna längre.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär morötterna i större bitar, behåll gärna en bit av toppen. Skala och skär betorna i klyftor.
  3. Lägg rotfrukterna på en plåt och blanda med lönnsirap och olja. Krydda med flingsalt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
  4. Tillaga durran enligt anvisning på förpackningen. Låt en buljongtärning koka med i vattnet. Låt svalna något.
  5. Tahinidressing: Vispa samman tahini, yoghurt, vatten, citronsaft och salt.
  6. Blanda durran med rotfrukterna. Strö över lite lökpickles, några skivor gulbeta och rostade pumpakärnor.
  7. Servera med extra pickles och tahinidressing.