00000

Rostade rotfrukter i kryddig apelsinmarinad är en värmande vintersallad som är både nyttig och god. Den passar fint till kyckling, kött eller som grön rätt med en bönsallad till.

För 4 personer:

Ingredienser

1,5 kilo rot­frukter, blandade t ex kålrot, morot, sötpotatis, rödbetor, ­palsternacka
2 msk olivolja
4 stjärnanis
3 kanelstänger
1,5 tsk flingsalt

Marinad:

0,5 röd chili, t ex spansk ­peppar
1 vitlöksklyfta, liten
1 stjärnanis
0,5 dl apelsin, pressad
0,5 dl olivolja, eller rapsolja
0,,5 krm kanel, mald
0,5 tsk senap, grov
0,5 msk honung

25 minuter + 40 minuter i ugn

Rostade rotfrukter i kryddig apelsinmarinad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär rotfrukterna i lika stora bitar. Lägg dem i en stor långpanna och blanda runt med olja, stjärnanis och kanelstänger. Strö över salt.
  2. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills rotfrukterna fått fin färg.
  3. Marinad: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv vitlöken. Mortla stjärnanisen. Blanda alla ingredienser till marinaden. Häll den över rotfrukterna medan de ännu är varma. Servera genast.