55555

Rostade grönsaker med tahiniyoghurt och fänkålssalt är ett maffigt tillbehör som är både en röra och sallad på samma gång. Variera med olika typer av grönsaker, ta det som finns hemma.

För 4 personer:

Ingredienser

0,5 aubergine, medelstor
3 morötter
3 rödbetor
125 g körsbärstomater
75 g svartkål, eller grönkål
2 + 0,5 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
3 dl yoghurt, turkisk
2 msk tahinipasta
2 msk pumpafrön
0,5 tsk flingsalt
1 krm fänkålsfrön

20 minuter + 30 minuter i ugn

Rostade grönsaker med tahiniyoghurt och fänkålssalt – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär auberginen i skivor, 1/2 cm tjocka. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skala rödbetorna och skär dem i tunna halvmånar. Skär svartkålen i breda strimlor.
  2. Lägg aubergine och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Om tomaterna är på kvist kan du lägga hela kvisten på plåten, sprid annars ut tomaterna bland morötter och aubergine. Lägg rödbetorna i ett eget hörn, så att de inte färgar av sig. Ringla över 2 msk olja. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Blanda kålen med 1/2 msk olja. Sprid ut kålen på grönsakerna och tillaga ytterligare ca 10 min.
  4. Rör ihop yoghurt och tahini och bred ut på ett stort fat. Lägg grönsakerna ovanpå yoghurten.
  5. Rosta pumpafrön i en torr, het stekpanna under omrörning, strö dem över grönsakerna. Mortla flingsalt och fänkål och strö över. Servera.
Fler recept med: Tillbehör, Vegetariskt