Rostade blomkål och rotfrukter med rostade golden seeds och brynt smör
Ingredienser
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 1 blomkål
- 200 g rödkål
- 2 msk rapsolja - eller olivolja + 2 msk
- 1 tsk flingsalt
- 75 g smör
Golden seeds, ca 3 1/2 dl
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl melonkärnor
- 0,5 dl hampafrön
- 2 krm rapsolja - eller olivolja
- 0,5 - 1 tsk gurkmeja - mald
- 2 krm spiskummin - mald
- 2 krm cayennepeppar - eller chilipulver
- 2 krm salt
Gör så här
-
Golden seeds: Rosta solrosfrön, pumpakärnor och melonkärnor i en torr stekpanna. Tillsätt hampafrön och olja och vänd runt fröna ordentligt. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, cayennepeppar och salt. Blanda om och låt fröblandningen kallna på hushållspapper.
-
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär morötter och palsternacka i cm-tjocka stavar på längden. Lägg stavarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
-
Bryt blomkålen i buketter. Skär kålen i bitar. Lägg blomkål och rödkål på plåten och droppa över 2 msk olja. Tillaga ytterligare ca 20 min tills blomkål och rödkål fått fin färg.
-
Lägg upp rotfrukter och kål på ett fat. Strö över flingsalt.
-
Bryn smöret och häll det över grönsakerna. Strö över fröna och servera.