Rostade blomkål och rotfrukter med rostade golden seeds och brynt smör

Rostade blomkål och rotfrukter med rostade golden seeds och brynt smör är en enkel vegetarisk rätt där en knaprig fröblandning strös över blomkålen vid servering.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 blomkål
  • 200 g rödkål
  • 2 msk rapsolja - eller olivolja + 2 msk
  • 1 tsk flingsalt
  • 75 g smör

Golden seeds, ca 3 1/2 dl

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl melonkärnor
  • 0,5 dl hampafrön
  • 2 krm rapsolja - eller olivolja
  • 0,5 - 1 tsk gurkmeja - mald
  • 2 krm spiskummin - mald
  • 2 krm cayennepeppar - eller chilipulver
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Golden seeds: Rosta solrosfrön, pumpakärnor och melonkärnor i en torr stekpanna. Tillsätt hampafrön och olja och vänd runt fröna ordentligt. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, cayennepeppar och salt. Blanda om och låt fröblandningen kallna på hushållspapper.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär morötter och palsternacka i cm-tjocka stavar på längden. Lägg stavarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Bryt blomkålen i buketter. Skär kålen i bitar. Lägg blomkål och rödkål på plåten och droppa över 2 msk olja. Tillaga ytterligare ca 20 min tills blomkål och rödkål fått fin färg.

  4. Lägg upp rotfrukter och kål på ett fat. Strö över flingsalt.

  5. Bryn smöret och häll det över grönsakerna. Strö över fröna och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!