Rostade betor med macadamia, lönnsirap och clementin

Recept på rostade betor med macadamia, lönnsirap och clementin. Här har vi använt rödbetor i knippa, men det går lika bra med lösvikt. Rödbetorna blir söta och nästan karamelliserade av sirapen.
Petra Lindstrand
Recept på rostade betor med macadamia, lönnsirap och clementin.
Recept på rostade betor med macadamia, lönnsirap och clementin. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g rödbetor - gärna i knippa
  • 600 g gulbetor - gärna i knippa
  • 0,5 dl clementin - pressad
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 tsk flingsalt - + 1/2 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 påse macadamianötter - (70 g)
  • 100 g betblast - mangold eller spenat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala betorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Spara blasten.

  2. Vispa ihop clementinsaft, sirap och 2 msk olja. Ringla det över betorna. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, tills betorna är genommjuka och fått fin färg.

  3. Grovhacka nötterna och rosta dem lätt i torr stekpanna.

  4. Skölj blasten noga och torka den. Stek i medelvarm stekpanna med 1 msk olja ca 1 minut. Krydda med 1/2 tsk salt.

  5. Lägg betor och blast på ett fat och strö över nötterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!