Rostade betor med macadamia, lönnsirap och clementin

00000

Recept på rostade betor med macadamia, lönnsirap och clementin. Här har vi använt rödbetor i knippa, men det går lika bra med lösvikt. Rödbetorna blir söta och nästan karamelliserade av sirapen.

För 6 personer på buffé:

Ingredienser

600 g rödbetor, gärna i knippa
600 g gulbetor, gärna i knippa
0,5 dl clementin, pressad
2 msk lönnsirap
2 msk olivolja, + 1 msk
2 tsk flingsalt, + 1/2 tsk
1 krm svartpeppar, nymald
1 påse macadamianötter, (70 g)
100 g betblast, mangold eller spenat

20 minuter + 40 minuter i ugn

Rostade betor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala betorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Spara blasten.
  2. Vispa ihop clementinsaft, sirap och 2 msk olja. Ringla det över betorna. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, tills betorna är genommjuka och fått fin färg.
  3. Grovhacka nötterna och rosta dem lätt i torr stekpanna.
  4. Skölj blasten noga och torka den. Stek i medelvarm stekpanna med 1 msk olja ca 1 minut. Krydda med 1/2 tsk salt.
  5. Lägg betor och blast på ett fat och strö över nötterna.
Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Jul, Övrigt, Vegetariskt