00000

Helstekt kyckling är en praktisk rätt som sköter sig själv. Här med lite annorlunda, fruktig fyllning.

För 4 personer

Ingredienser

1 kyckling, (ca 1,2 kilo)
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
15 aprikoser, torkade

Kryddsmör

3 msk smör, rumsvarmt
1 dl persilja, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade

Rotfrukter

1 kg rotfrukter, blandade
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja
5 vitlöksklyftor
10 timjankvistar, små, gärna back- eller citrontimjan

Rostad hel vitlökskyckling med aprikoser – gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till kryddsmöret.
  2. Sätt ugnen på 175º. Gnid in kycklingen med salt och pressad vitlök. Lägg den i en smord ugnssäker form. Fyll kycklingen med aprikoser och kryddsmör. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 15 min.
  3. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Blanda dem med salt, peppar, olja, oskalade vitlöksklyftor och timjankvistar. Lägg rotfrukterna runt kycklingen och tillaga ytterligare ca 1 1/2 timme tills kycklingen är genomstekt. Blanda runt rotfrukterna 2-3 gånger under tiden.