00000

Rostad vitlökshummus med cruditéer är en lättfixad dipp som smakar bra med krispiga grönsaker.

För 4-6 personer:

Ingredienser

2 burkar kikärter, (à 400 g)
0,5 dl citron, pressad
0,5 dl olivolja, + 0,5 dl
1 dl vatten
3 vitlöksklyftor, stora
2 tsk honung, flytande
2 tsk spiskummin, mald
1 tsk paprikapulver, rökt
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Tillbehör:

1 knippa morötter, små, späda
0,5 stjälkselleristånd
2 gulbetor
2 polkabetor

Garnering:

olivolja
2 msk pinjenötter, rostade
koriander
krasseblad och -blommor, ev
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

40 minuter

Rostad vitlökshummus med cruditéer – gör så här:

  1. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Mixa dem med citronsaft, 1/2 dl olja samt vattnet i en matberedare till en puré.
  2. Skala och skiva vitlöken. Stek vitlöksskivorna på medelvärme i 1/2 dl olja tills de fått en gyllene färg, 4–5 min.
  3. Häll vitlöken med oljan i matberedaren och tillsätt honung, kryddor, salt och peppar. Mixa tills allt är finfördelat. Förvara hummusen i kylen fram till servering.
  4. Skrubba morötterna. Skär sellerin i mindre bitar. Skala och hyvla betorna tunt, gärna på mandolin.
  5. Lägg upp hummusen på ett fat, ringla över olja. Strö på pinjenötter, koriander, ev krasseblad och blommor samt flingsalt och peppar. Servera med grönsakerna.
    pren
Fler recept med: Buffémat, Röror