Rostad tomatsoppa med friterad risboll

Recept på rostad tomatsoppa med friterad risboll. De goda risbollarna gjorde succé vid provlagningen!
Allt om Mat
Rostad tomatsoppa  med friterad risboll
Rostad tomatsoppa med friterad risboll Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 6 tomater
  • 3 röda paprikor
  • 3 gula lökar
  • 2 msk rapsolja
  • 7,5 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1,5 krm svartpeppar - nymald
  • ev basilika

Risboll

  • 1,5 dl ris - kallt, kokt
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 dl parmesan - riven
  • 75 g naturell färskost
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl ströbröd
  • 5 dl rapsolja

Tillbehör

  • 50 g bröd - /person

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225° grill. Skär tomaterna i tjocka skivor. Kärna ur och halvera paprikorna. Skala och hacka löken. Lägg grönsaker och lök på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan.

  2. Grilla högt upp i ugnen 10–15 min. Dra av skalet från paprikorna när de svalnat något. Mixa grönsakerna med den vätska som bildats med mixerstav. Späd med vattnet och tillsätt grädden. Krydda med salt och peppar.

  3. Risbollar: Skala och finhacka löken. Blanda riset med lök, parmesanost, färskost, äggula, salt och peppar. Forma till ca 12 runda bollar. Rulla dem i ströbrödet.

  4. Hetta upp oljan till 180° i en kastrull, mät med hushållstermometer eller lägg en bit vitt bröd i oljan. Får den fin färg på 1 minut är oljan lagom varm.  Fritera några bollar i taget ca 2 min, tills de fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  5. Hetta upp soppan och servera med risbollar och bröd. Garnera eventuellt med basilika.

Vi rekommenderar de här produkterna från Kökets Favoriter till dina grytor:

Här hittar du snygga grytor i alla prisklasser!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!