00000

De svarta vinbären har en karakteristisk och intensiv smak och behöver därför lite sött sällskap. Här bakas de in i en paj med knaprigt och sött nöttäcke.

För 10 bitar

Ingredienser

Pajbotten

3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 apelsin, rivet skal av

Rostad smulpaj

100 g hasselnötter
1,5 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1,5 msk farinsocker
100 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde

Bärfyllning

3 dl svarta vinbär
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl

Nougatkräm

1,5 dl mjölk
2 ägg, gulorna
1 msk strösocker
50 g nougat
2 dl vispgrädde

Garnering

, röda vinbär

Rostad svartvinbärspaj med nougatkräm

 

1. Pajbotten: Blanda mjöl, smör i bitar, socker, salt och apelsinskal i en matberedare och kör snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt pajbotten vila i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 175°. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
3. Smuldeg: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga av skalet med en handduk. Hacka nötterna grovt.
4. Höj värmen till 200°. Blanda havregryn, solroskärnor och farinsocker. Häll ut i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 8 minuter.
5. Smält smör, strösocker och sirap i en kastrull. Dra från värmen och rör ner mjöl och grädde. Blanda det med nötterna och havregrynsblandningen.
6. Bärfyllning: Blanda vinbär, socker och potatismjöl. Lägg det på pajbotten och bred smuldegen över. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
7. Nougatkräm: Koka upp mjölken. Vispa äggulor och socker. Häll mjölken över äggulorna under vispning. Häll tillbaks i kastrullen och sjud smeten under vispning till 85°, kontrollera med en digitaltermometer. Ta av kastrullen från plattan.
8. Hacka nougaten och smält den i mikrovågsugnen. Rör ner nougaten i äggsmeten. Låt kallna i kylen.
9. Vispa grädden och rör ner den i nougatsmeten. Servera pajen lite ljummen med nougatkräm.