Rostad svartvinbärspaj med nougatkräm

De svarta vinbären har en karakteristisk och intensiv smak och behöver därför lite sött sällskap. Här bakas de in i en paj med knaprigt och sött nöttäcke.

Rostad svartvinbärspaj med nougatkräm

 

1. Pajbotten: Blanda mjöl, smör i bitar, socker, salt och apelsinskal i en matberedare och kör snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt pajbotten vila i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 175°. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
3. Smuldeg: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga av skalet med en handduk. Hacka nötterna grovt.
4. Höj värmen till 200°. Blanda havregryn, solroskärnor och farinsocker. Häll ut i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 8 minuter.
5. Smält smör, strösocker och sirap i en kastrull. Dra från värmen och rör ner mjöl och grädde. Blanda det med nötterna och havregrynsblandningen.
6. Bärfyllning: Blanda vinbär, socker och potatismjöl. Lägg det på pajbotten och bred smuldegen över. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
7. Nougatkräm: Koka upp mjölken. Vispa äggulor och socker. Häll mjölken över äggulorna under vispning. Häll tillbaks i kastrullen och sjud smeten under vispning till 85°, kontrollera med en digitaltermometer. Ta av kastrullen från plattan.
8. Hacka nougaten och smält den i mikrovågsugnen. Rör ner nougaten i äggsmeten. Låt kallna i kylen.
9. Vispa grädden och rör ner den i nougatsmeten. Servera pajen lite ljummen med nougatkräm.

Recept från