Rostad strömming med apelsin-, kapris- och rödlöksvinägrett

Recept av Fredrik Eriksson på rostad strömming med apelsin-, kapris- och rödlöksvinägrett. Spännande smakkombo med rostad strömming och blodapelsin. Vinägretten kan göras dagen före, men strömmingen blir bäst om den rostas samma dag. Blodapelsin till strömming – så gott!

Ingredienser

  • 500 g strömmingfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kryddpeppar - krossad

Vinägrett

  • 1 rödlök
  • 1 apelsin - gärna blodapelsin
  • 2 msk smör
  • 2 msk kapris
  • 2 msk solrosolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk kryddpeppar - krossad
  • 2 krm salt

Garnering

  • persilja - hackad

Tillbehör

  • kavring
  • gräddfil

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Klipp bort ryggbenen på strömmingen och skär strömmingsfiléerna mitt itu på längden. Krydda med salt och kryddpeppar och lägg dem med skinnsidan uppåt på en smord plåt. Rosta mitt i ugnen tills strömmingen fått fin färg, ca 5 min.

  2. Vinägrett: Skala och finhacka löken. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet. Skär bort övrigt skal och skär ut hinnfria klyftor.

  3. Fräs löken i smör ca 3 min. Blanda i apelsinskal och -klyftor, kapris, olja, honung och vinäger. Krydda med kryddpeppar och salt.

  4. Lägg strömmingen på ett fat och skeda över den varma vinägretten. Strö över persilja och servera med kavring och gräddfil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!