Rostad spetskål med aprikoser och rostad mandel  

En god sallad till påskbuffén! Rostad spetskål med aprikoser och rostad mandel ska serveras nyrostad! Söta aprikoser och apelsin passar perfekt ihop med rostad spetskål.
Fredrik Eriksson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 spetskålshuvud - (600 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 12 aprikoser - torkade
  • 1 bananschalottenlök - eller 2 schalottenlökar
  • 1 apelsin
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • 1 påse sötmandel - skalad (50 g)
  • 1 kruka körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skär spetskålen i åtta klyftor. Skär bort stammen. Lägg kålen i en ugnssäker form. Ringla över olja och salta. Rosta kålen mitt i ugnen 15–20 min.

  2. Halvera aprikoserna. Skala och skär löken i grova ringar. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet lite grovt utan att få med något av det vita. Pressa ut saften.

  3. Fräs löken i rapsolja tills den mjuknat. Tillsätt aprikoserna och låt dem fräsa med 1 minut. Tillsätt apelsinskal och -saft, vinäger och honung och sjud ca 1 minut. Låt svalna.

  4. Rosta mandeln i en torr stekpanna så den blir gyllene.

  5. Lägg  den varma kålen på ett serveringsfat. Fördela aprikoser med sky och mandel över och ­garnera med körvel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!