44444

En god sallad till påskbuffén! Rostad spetskål med aprikoser och rostad mandel ska serveras nyrostad! Söta aprikoser och apelsin passar perfekt ihop med rostad spetskål.  

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

1 spetskålshuvud, (600 g)
2 msk olivolja
1 tsk salt
12 aprikoser, torkade
1 bananschalottenlök, eller 2 schalottenlökar
1 apelsin
0,5 dl rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 påse sötmandel, skalad (50 g)
1 kruka körvel

15 minuter + 20 minuter i ugn

Rostad spetskål med aprikoser och rostad mandel –gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Skär spetskålen i åtta klyftor. Skär bort stammen. Lägg kålen i en ugnssäker form. Ringla över olja och salta. Rosta kålen mitt i ugnen 15–20 min.
  2. Halvera aprikoserna. Skala och skär löken i grova ringar. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet lite grovt utan att få med något av det vita. Pressa ut saften.
  3. Fräs löken i rapsolja tills den mjuknat. Tillsätt aprikoserna och låt dem fräsa med 1 minut. Tillsätt apelsinskal och -saft, vinäger och honung och sjud ca 1 minut. Låt svalna.
  4. Rosta mandeln i en torr stekpanna så den blir gyllene.
  5. Lägg  den varma kålen på ett serveringsfat. Fördela aprikoser med sky och mandel över och ­garnera med körvel.
Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Påsk, Sallader