Rostad sötpotatissallad med vattenmelonrättika och jalapeñodressing

En färgglad sallad med rostad sötpotatis. Vattenmelonrättika används oftast färsk och strimlad i sallader. Den är vackert rosaröd, och smaken är söt och milt pepprig. Den kan ersättas av rädisor. Ringla en god jalapeñodressing över och toppa med frön.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 dl quinoa - röd
  • 4 sötpotatisar
  • 0,5 dl rapsolja
  • 70 g sallad - blandad, t ex mâchesallad, babyspenat och mangoldskott
  • 4 avokador
  • 1 vattenmelonrättika
  • 1 granatäpple

Salladstopping

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk salt

Grön jalapeñodressing

  • 2 jalapeño
  • 1 lime
  • 30 g spenat
  • 1 msk honung - flytande
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skölj, torka och skär sötpotatisen i bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över oljan och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.

  3. Lägg salladen i en stor skål. Strö över quinoan och blanda runt. Kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar. Hyvla vattenmelonrättikan i tunna skivor på mandolin eller med osthyvel. Lägg avokado och rättika i skålen. Kärna ur granatäpplet och strö kärnorna över salladen.

  4. Topping: Rosta fröna lätt i en torr stekpanna på medelvärme. Lägg i valnötterna och strö över saltet. Strö salladstoppingen över salladen.

  5. Dressing: Hacka jalapeñon. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Mixa chili, spenat, honung, olja, limesaft, limeskal och salt. Servera dressingen till salladen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!