4.44.44.44.44.4

En färgglad sallad med rostad sötpotatis. Vattenmelonrättika används oftast färsk och strimlad i sallader. Den är vackert rosaröd, och smaken är söt och milt pepprig. Den kan ersättas av rädisor. Ringla en god jalapeñodressing över och toppa med frön.

För 8 personer:

Ingredienser

3 dl quinoa, röd
4 sötpotatisar
0,5 dl rapsolja
70 g sallad, blandad, t ex mâchesallad, babyspenat och mangoldskott
4 avokador
1 vattenmelonrättika
1 granatäpple

Salladstopping:

1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl valnötter
0,5 tsk salt

Grön jalapeñodressing:

2 jalapeñochili
1 lime
30 g spenat
1 msk honung, flytande
1 dl olivolja
1 krm salt

20 minuter + 20 minuter i ugn

Sötpotatissallad med rättika och jalapeñodressing – gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skölj, torka och skär sötpotatisen i bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över oljan och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.
  3. Lägg salladen i en stor skål. Strö över quinoan och blanda runt. Kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar. Hyvla vattenmelonrättikan i tunna skivor på mandolin eller med osthyvel. Lägg avokado och rättika i skålen. Kärna ur granatäpplet och strö kärnorna över salladen.
  4. Topping: Rosta fröna lätt i en torr stekpanna på medelvärme. Lägg i valnötterna och strö över saltet. Strö salladstoppingen över salladen.
  5. Dressing: Hacka jalapeñon. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Mixa chili, spenat, honung, olja, limesaft, limeskal och salt. Servera dressingen till salladen.