Rostad sötpotatis med varmrökt lax, gurksallad och citronyoghurt

Recept på rostad sötpotatis med varmrökt lax, gurksallad och citronyoghurt. Med både bak- och sötpotatis i rätten blir det en matig och läcker sallad. Salt rökt lax ger en härlig smakbrytning.
Petra Lindstrand
Recept på rostad sötpotatis med varmrökt lax, gurksallad och citronyoghurt
Recept på rostad sötpotatis med varmrökt lax, gurksallad och citronyoghurt Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 200 g bakpotatis
  • 300 g sötpotatis
  • 200 g lax - varmrökt, i bit
  • 1 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 gurka
  • 35 g salladsmix
  • 125 g haricots verts
  • 0,5 kruka dill
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.

  2. Skala och skär potatis och sötpotatis i klyftor. Lägg dem på en plåt. Blanda potatisen med 1 msk olja och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Lägg laxen bredvid potatisen när ca 5 min återstår av tillagningstiden.

  3. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Rör ihop yoghurt, citronskal, 1 krm salt och 1/2 krm peppar.

  4. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 2 min. Kyl ner  dem i kallt vatten. Blanda gurka, haricots verts och sallad. Pressa över 1/2 msk citronsaft och ringla över 1/2 msk olja. Krydda med 1 krm salt.

  5. Servera potatis och lax med sallad och sås. Garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!