3.83.83.83.83.8

Rostad rotselleri med saffransmajonnäs, nötter och citrusmustarda fungerar både på en buffé och som förrätt. Citrusmustardan klarar sig någon vecka i kylskåp om det blir över. Gott till såväl ostar som grönsaksrätter och kött.

För 4 pers:

Ingredienser

1 kilo rotselleri
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 tsk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 msk timjan, finhackad
75 g smör, rumsvarmt

Mustarda:

1 citron, ekologisk
1 apelsin
1 tsk fänkålsfrön, hela
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk senapsfrön, gula
2 krm salt

Saffransmajonnäs:

1 äggula
1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
1 paket saffran, (1/2 g)
1,5 dl rapsolja
1 krm salt

Garnering:

1 dl pistaschnötter, rostade, utan skal
timjan, finhackad

30 minuter + 40 minuter i ugn

Rostad rotselleri med saffransmajonnäs, nötter och citrusmustarda – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala rotsellerin och skär den i 1 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar och ringla över olja. Krossa vitlöken med skalet kvar och lägg ner mellan skivorna. Toppa varje skiva med en klick smör och strö över timjan. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min tills sellerin är mjuk.
  2. Mustarda: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skala apelsinen. Finhacka citronen (med skalet kvar) och apelsin och lägg i en kastrull. Mortla fänkålsfröna. Blanda ner fänkålsfrön, vatten, socker, vinäger, senapsfrön och salt i kastrullen. Låt koka upp. Sjud under lock ca 30 min tills citrusbitarna är mjuka. Häll mustardan i en väl rengjord glasburk. Låt kallna.
  3. Majonnäs: Blanda äggula, vinäger, senap och saffran i en bunke. Mixa samman med mixerstav och tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under mixning. Krydda med salt.
  4. Servera rotsellerin varm med majonnäs och mostarda. Garnera med hackad pistaschnötter och timjan.
Fler recept med: Buffémat, Jul, Tillbehör, Vegetariskt