4.54.54.54.54.5

En genomarbetad vegetarisk festrätt med rostad rotselleri, linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett. Det brynta smöret ger både god smak och gott crunch åt den milda sellerin.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo rotselleri
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 dl belugalinser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Citronkräm:

0,5 citron
100 g färskost, naturell
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Vinägrett:

50 g valnötter
100 g smör
2 msk balsamvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

smörgåskrasse

30 minuter + 40 minuter i ugn

Rostad rotselleri med linser, citronkräm och vinägrett – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala rotsellerin och skär den i bitar, ca 4 x 4 cm. Blanda bitarna med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta sellerin mitt i ugnen tills den är genommjuk, ca 40 min.
  2. Skölj linserna i ljummet vatten. Koka dem i vattnet med buljongtärningen i en kastrull under lock ca 30 min.
  3. Citronkräm: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda färskosten med citronskal och -saft. Krydda med salt och peppar.
  4. Valnötssmörvinägrett: Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Grovhacka nötterna. Bryn smöret i en kastrull tills det fått fin färg och doftar nötigt. Ta kastrullen åt sidan och blanda i nötter och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  5. Fördela linserna på tallrikar. Lägg på rotselleribitarna. Spritsa eller klicka på citronkrämen och skeda över vinägretten. Garnera med smörgåskrasse och servera.