Rostad rotselleri med linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett

En genomarbetad vegetarisk festrätt med rostad rotselleri, linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett. Det brynta smöret ger både god smak och gott crunch åt den milda sellerin.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg rotselleri
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl belugalinser
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning

Citronkräm

  • 0,5 citron
  • 100 g färskost - naturell
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Vinägrett

  • 50 g valnötter
  • 100 g smör
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala rotsellerin och skär den i bitar, ca 4 x 4 cm. Blanda bitarna med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta sellerin mitt i ugnen tills den är genommjuk, ca 40 min.

  2. Skölj linserna i ljummet vatten. Koka dem i vattnet med buljongtärningen i en kastrull under lock ca 30 min.

  3. Citronkräm: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda färskosten med citronskal och -saft. Krydda med salt och peppar.

  4. Valnötssmörvinägrett: Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Grovhacka nötterna. Bryn smöret i en kastrull tills det fått fin färg och doftar nötigt. Ta kastrullen åt sidan och blanda i nötter och vinäger. Krydda med salt och peppar.

  5. Fördela linserna på tallrikar. Lägg på rotselleribitarna. Spritsa eller klicka på citronkrämen och skeda över vinägretten. Garnera med smörgåskrasse och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!