Vegansk rostad pumpasoppa med ingefära

Recept på vegansk rostad pumpasoppa med ingefära, kokosgrädde, pumpakärnor och granatäpple. Med kokosgrädde istället för vanlig grädde blir soppan vegansk och får en tydlig smak av kokos. 
Therese Elgquist

Ingredienser

  • 1 kg butternutpumpa
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk ingefära - mald
  • 8 dl vatten
  • 1,5 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl kokosgrädde
  • 1,5 msk lime - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 granatäpple - litet
  • 0,5 dl kokosgrädde

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Skala och skär pumpan i tärningar, 2 x 2 cm. Skala och skär löken i klyftor. Lägg pumpa, lök och de oskalade vitlöksklyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Ta bort skalet från vitlöken. Lägg pumpa, lök och vitlök i en kastrull. Tillsätt kanel, paprikapulver och ingefära, fräs i 1 msk olja ca 1 minut. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt sjuda under lock ca 10 min.

  4. Ta kastrullen från plattan och tillsätt kokosgrädden. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med limesaft. Krydda med salt och peppar.

  5. Topping: Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna. Kärna ur granatäpplet.

  6. Ringla kokosgrädde över soppan, toppa med pumpakärnor, granatäppelkärnor och krasse.

Recept av Therese Elgquist

Så här skalar du granatäpple snabbt och enkelt:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!