00000

Rostad potatissallad med gröna blad och örtmajonnäs är en variant på den spanska tapasrätten patatas bravas. Patatas bravas finns förmodligen på menyn på varje tapas-restaurang i Spanien. Här rostas potatisarna hela och serveras med sallad och örtmajonnäs.

För 6-8 personer:

Ingredienser

900 g färskpotatisar, små
3 msk olivolja
0,5 msk flingsalt
65 g salladsblad, blandade 

Örtmajonnäs:

1 äggula
1 msk citron, pressad
1,5 dl rapsolja
0,25 kruka basilika
0,25 kruka oregano
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 25 minuter i ugn

Rostad potatissallad med gröna blad och örtmajonnäs – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olja och salt.
  2. Rosta potatisen mitt i ugnen tills de är mjuka rakt igenom, ca 25 min. Blanda om då och då så att de inte fastnar i formen.
  3. Majonnäs: Mixa äggulan med citronsaften med en visp eller elvisp. Droppa sakta ner oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Hacka örterna och blanda i. Krydda med salt och peppar.
  4. Ta ut potatisen och låt svalna. Blanda den med salladsbladen och servera med örtmajonnäs.