Rostad potatissallad med gröna blad och örtmajonnäs

Rostad potatissallad med gröna blad och örtmajonnäs är en variant på den spanska tapasrätten patatas bravas. Patatas bravas finns förmodligen på menyn på varje tapas-restaurang i Spanien. Här rostas potatisarna hela och serveras med sallad och örtmajonnäs.
Emmy Lundström
Emmy Lundström
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 900 g färskpotatisar - små
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 msk flingsalt
  • 65 g salladsblad - blandade

Örtmajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 msk citron - pressad
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,25 kruka basilika
  • 0,25 kruka oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olja och salt.

  2. Rosta potatisen mitt i ugnen tills de är mjuka rakt igenom, ca 25 min. Blanda om då och då så att de inte fastnar i formen.

  3. Majonnäs: Mixa äggulan med citronsaften med en visp eller elvisp. Droppa sakta ner oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Hacka örterna och blanda i. Krydda med salt och peppar.

  4. Ta ut potatisen och låt svalna. Blanda den med salladsbladen och servera med örtmajonnäs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!