4.44.44.44.44.4

Rostad paprikasoppa med bönor, fetaost, mandlar och pumpakärnor är en härligt mustig och värmande soppa som passar fint att ta med i en termos på utflykten. Den saltrostade mandel- och pumpakärnsmixen blir pricken över i!

För 4 personer:

Ingredienser

5 paprikor, röda
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tomater
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl matlagningsgrädde
1 paket svarta bönor, (380 g)
1 msk honung
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Saltrostade mandlar och pumpakärnor:

2 dl vatten
4 tsk salt
1 dl sötmandlar
1 dl pumpakärnor

Topping:

150 g fetaost

30 minuter + 50 minuter i ugn

Rostad paprikasoppa med bönor, fetaost, mandlar och pumpakärnor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Halvera paprikan och ta ut kärnhusen. Lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper med skalsidan uppåt och rosta mitt i ugnen ca 40 min tills de börjar bli svarta i skalet, vänd efter halva tiden.
  2. Ta ut paprikan och lägg dem i en skål med plastfolie över. Låt svalna och dra bort skalet.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta 2–3 min på medelvärme. Skär tomaterna i mindre bitar och lägg dem i grytan. Låt puttra 2–3 min.
  4. Lägg paprikan i grytan tillsammans med eventuell saft som runnit av. Tillsätt vatten och buljongtärning och koka upp. Låt koka ca 10 min.
  5. Mixa soppan slät med mixerstav och tillsätt grädden. Spola av bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Lägg dem i soppan och låt dem bli varma. Smaka av med honung och krydda med salt och peppar.
  6. Saltrostade mandlar och pumpakärnor: Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och salt. Ta kastrullen från värmen och lägg i mandlar och pumpakärnor. Låt dra ca 1 minut. Häll av vattnet och sprid ut mandlar och pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Passa noga så de inte bränns.
  7. Servera soppan med saltrostade mandlar och pumpakärnor och fetaost.
Fler recept med: Picknick, Soppa, Vegetariskt