Rostad gazpacho på gröna tomater

Recept på rostad gazpacho på gröna tomater. Soppan kan med fördel göras 1 dag före ­servering så att smakerna utvecklas.

 

För 8 personer

Ingredienser

1 kilo tomater gröna
2 gröna paprikor
1 zucchini
1 knippa salladslök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk flingsalt
1 msk vitlökspeppar
7 dl vatten
2 msk sweet chilisås

Garnering:

2 vitlöksklyftor
0,5 dl pinjenötter

40 minuter + 1 h i kyl + tid för soppan att kallna

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Grovtärna tomaterna. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär zucchini och salladslök i grova bitar. Skala och skär lök och vitlök i bitar. 
  2. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Rosta grönsakerna  mitt i ugnen ca 1 timme.
  3. Mixa grönsakerna med mixerstav och tillsätt vatten och sweet chilisås. Häll över i en bunke och ställ i kylen. 
  4. Garnering: Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Rosta vitlök och pinjenötter i en varm, torr stekpanna tills de fått gyllene färg.
  5. Ta fram soppan ur kylen precis före servering och garnera med rostad vitlök och pinjenötter. 

Recept av Camilla Bröms

Fler recept med: Övrigt, Sallader, Soppa, Spanskt