00000

Skön ”allt-i-ett-rätt” som dock kräver lite planering – sedan lagar den sig själv. Rensa kyl och fönsterbräda på de örter du har hemma och marinera kycklingen med dem.

För 4 portioner

Ingredienser

1,2 kg kycklingklubbor
4 palsternackor (400 g)
4 morötter (400 g)
8 färskpotatisar (400 g) eller Smått & gott
1 citron
2 hela vitlökar
olivolja

Marinad

1/2 dl färskpressad citronsaft
1 msk kinensisk soja
1 tsk sambal oelek
3 msk finhackade örter, t ex timjan och rosmarin
salt + svartpeppar

Yoghurtsås

1 vitlöksklyfta
2 msk finhackade färskä örter
2 dl turkisk yoghurt
1 msk sambal oelek
olivolja
salt + nymald svartpeppar

30 min + 1 timme marinering + 40 min i ugnen

1. Dela kycklingklubborna i ben och lår. Lägg dem i en plastpåse eller en bunke.
2. Marinad: Blanda alla ingredienser med 
1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt till kycklingen och låt den marinera minst 1 timme i kylen, gärna över natten.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Skala och skär palsternackor och morötter i 5 cm långa stavar. Skrubba och halvera potatisen. Skrubba citronen i ljummet vatten, skiva den tjockt. Halvera de hela vitlökarna. Blanda rotfrukter, potatis, citron och 
1 msk olja på en plåt.
5. Häll av marinaden från kycklingen. Lägg kycklingen på plåten. Genomstek den med rotfrukterna mitt i ugnen, ca 40 min (kyck-
lingen ska ha innertemperatur 70° och köttsaften vara klar).
6. Yoghurtsås: Skala och finhacka vitlöken. Finhacka örterna. Blanda vitlök, örter, 
yoghurt, sambal oelek, 1 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar.