Rostad frögröt med nötsmör, bär och havremjölk

Rostad frögröt med nötsmör, bär och havremjölk passar både till frukost och melis. Genom att rosta frön och gryn får man en mer djupare och intensivare smak på gröten.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl dinkelflingor
  • 1 dl boveteflingor
  • 1 dl hirsflingor
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl hampafrön
  • 5 dl vatten
  • 5 dl havremjölk

Tillbehör

  • 4 msk nötsmör
  • 4 dl bär - blandade
  • 8 dl havremjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Strö ut havregryn, dinkelflingor, boveteflingor, hirsflingor och linfrö på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 15-20 min, vänd grynen några gånger under tiden.  Låt kallna på plåten.

  2. Blanda ner hampafröna i flingblandningen. Lägg grynen i en kastrull och tillsätt vatten och havremjölk. Koka upp och sjud under omrörning 3-4 min.

  3. Servera gröten med nötsmör, bär och havremjölk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!